نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب
بزرگترین پروژه شرکت کاشالوت با بکارگیری برترین فن آوری های معماری و ساخت و ساز روز دنیا در مساحتی به وسعت 930,000 متر مربع
با همراهی شرکت های :
سازمان سرمایه گذاری و مشارکت های مردمی شهر تهران ، شرکت یادمان سازه به عنوان مجری طرح ، شرکت مهندسین مشاور نقش جهان پارس با همکاری GMP آلمان به عنوان مشاور طرح ، شرکت مهندسی ساختمانی و تأسیساتی کاشالوت به عنوان پیمانکار اصلی این پروژه ، شرکت ساختمانی آهاب به عنوان پیمانکار محوطه و تأسیسات زیربنایی ، شرکت ماشین سازی اراک به عنوان پیمانکار سازه فلزی.
زیر بنای کل مجموعه نمایشگاه حدود 930,000 مترمربع، سطح اشغال آن حدود 20% از کل سایت و تراکم آن حدود 38% میباشد و مابقی آن را فضاهای سبز و روباز شکل میدهد. قابل ذکر است که مجموعه نمایشگاه بینالمللی شهرآفتاب یکی از سبزترین نمایشگاههای بینالمللی در سطح جهانی است.
طرح راهبردی:
در طرح راهبردي و توسعه كالبدي مجموعه شهري تهران براي افق 1404، بخش جنوبی استخوان بندی اصلی شهر و اراضی جنوبی آن که مجموعه شهر آفتاب نیز در این منطقه واقع شده است، به علت پتانسیلهای بالقوه و دسترسیهای مناسب آن (مترو، راهآهن، فرودگاه و ...) و ارتباط با محورهای کشوری، بسیار حائز اهمیت است. شهر آفتاب در سال 1380 با محوریت حرم حضرت امام خمینی(ره) و در جنوب استخوانبندی اصلی شهر تهران و در ضلع جنوب غربی حرم مطهر با در نظر گرفتن موقعیت این منطقه و ضرورت ایجاد توازن شهری میان شمال و جنوب شهر، طراحی و در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران تصویب شده است. اراضی مجموعه شهر آفتاب شامل 32 هزار هکتار است و مهمترین عناصر ارتباطی آن بزرگراه خلیج فارس و فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) و خط آهن تهران - جنوب و خط یک و سه مترو می باشد.
از مهمترین عملکردهای پیشبینی شده در شهر آفتاب احداث مجموعههای نمایشگاهی از جمله نمایشگاه بینالمللی تهران بود که در راستای اهداف ذیل شکل گرفته است:
1-ایجاد یک مرکز بين المللي امروزین و پیشرفته همتراز با شأن، يگانگي و نقش ملي و منطقهای كلانشهر تهران
2- ایجاد یک فضای چند عملکردی منطبق با نیازها و عملكردهاي متنوع كلانشهری
3- نمايش توان اقتصادي، فني، علمي و فرهنگي كشور در سطح جهان و اتصال اقتصاد ملي به اقتصاد جهاني
4 - تقويت کننده کمربند سبز جنوب تهران در انطباق با عملکردهاي سبز پيراموني
5- کاهش مشکل ترافیک و عدم دسترسی های لازم در زمان برگزاری نمایشگاهها
طراحی و اجرا:
طرح مقدماتی احداث نمایشگاه بینالمللی شهرآفتاب در دهه 70 مورد توجه مدیریت شهری قرار گرفت که با مصوبه شورای اسلامی شهر تهران در سال 1384 شهرداری مکلف به انجام امور مقدماتی ایجاد این نمایشگاه گردید. اقدامات اولیه در این زمینه از سال 1385 آغاز و در سال 1387، طرح این مجموعه که با همکاری مشترک مهندسین مشاور نقش جهان ـ پارس و مشاور آلمانی GMP طراحی شده بود، به تصویب رسید و در نهایت پس از بازبینیهای مکرر، از ابتدای سال 1390 عملیات اجرایی آن زیر نظر سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهر تهران و با همکاری شرکت یادمان سازه به عنوان مجری طرح، شرکت کاشالوت پیمانکار اصلی ساختمانی، شرکت آهاب پیمانکار محوطه و تاسیسات زیربنایی و شرکت ماشین سازی اراک به عنوان پیمانکار سازههای فلزی، آغاز شد.
اراضی طرح نمایشگاه شهر آفتاب در زمینی به مساحت حدوداً 158 هکتار قرار دارد. از امتیازات و ویژگیهای موقعیت نمایشگاه میتوان به فاصله نزدیک به فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، امکان اتصال به خطوط متروی و راهآهن شهر تهران، فاصله نزدیک به حرم مطهر امام خمینی (ره) و دسترسی به محورهای کشوری از جمله اتوبان تهران ـ قم و تهران ـ ساوه اشاره کرد.
در واقع ابعاد نمایشگاه شهر آفتاب در سطح ملی است و از آن می توان نه صرفاً به عنوان یک نمایشگاه، بلکه میتوان بعنوان مرکز مبادلات تجاری، فرهنگی و اقتصادی کشور قلمداد نمود.
ویژگی های معماری و فنی:
ویژگی های فنی: در این پروژه برای پوشش دهانه های وسیع فضاهای نمایشگاهی (نمایشگاه میانی با دهانه 80 متر و سایر فضاهای نمایشگاهی با دهانه 50 متر و طول 120 متر) از پیشرفتهترین روش های سازه ای و متناسب با بالاترین استانداردهای بین المللی استفاده شده است. علاوه بر این، مجموعه دارای سیستم ها تاسیساتی زیر ساختی مدرن، تونل های تاسیساتی، سیستم های هوشمندسازی، نظارت تصویری و کنترل دسترسی، سیستم مدیریت ساختمان (B.M.S) و... می باشد. این مجموعه از نظر فناوری های جدید ساختمانی یکی از پیشروترین نمایشگاه ای بینالمللی در مقیاس منطقه و جهانی شناخته می شود. لازم به یادآوری است که سازه مجموعه نمایشگاه بین المللی شهرآفتاب به عنوان سازه برتر کشور در سال 1392 انتخاب شده است.
ویژگیهای معماری: مبانی طراحی نمایشگاه شهر آفتاب تهران، احیاء اصول غنی معماری ایرانی و اسلامی در قالبی نوین است تا بتواند شرایط پیشرفت کشور را همگام با پیشرفته ترین تکنولوژی روز دنیا به وجود آورد. تبلور ساختاری هندسی در عین یکپارچگی و تنوع فضایی در طراحی این مجموعه و محوطه آن نقشی اساسی داشته و مفاهیم و الگوهای فضایی ـ کالبدی معماری گذشته ایران در قالب و صورتی نو و بدیع به نمایش گذارده شده است. الگوی شکل گیری این مجموعه متکی بر یک محور خطی (محور چهار باغ) با الهام از معماری کهن این سرزمین و توسعه آن متکی بر یک هسته زاینده (میدان اصلی مجموعه و عملکردهای اطراف آن) میباشد.
احیاء مفاهیم معماری گذشته ایران همچون استفاده از الگوی طاق گهواره ای در فرم فضاهای نمایشگاهی، بکارگیری الگوی کاربندی و نورگیرهای سقفی در سقف فضاهای نمایشگاهی ناشی از ضرورت ها و اقتضاعاتی که سازه مدرن این مجموعه ایجاب میکند، محور اصلی مجموعه با الهام از چهار باغ های قدیم، اقتباس از الگوی تالار صد ستون در هال اصلی نمایشگاه (سالن ملل) و بهرهگیری از تالارهای ستوندار در معماری گذشته ایران در ترکیب با محور حرکت آب، گودال باغچه و باغ ایرانی، میدان و ...، همگی در قالبی امروزین تبلور یافته و در ترکیب با سازهای مدرن معماری مجموعه را تشخصی دیگر میدهد. منظور از ترکیب این عوامل ضمن پاسخگویی به برنامه عملکردی ساختمان، بیان مفاهیمی بوده است که در تداوم معماری این مرز و بوم باشد.
اجرای این مجموعه که یکی از بزرگترین نمایشگاه های بین المللی در سطح آسیا است، به صورت تدریجی و با برنامه ریزی مرحلهای به گونهای پیش بینی شده که در هر مرحله مجموعه کامل به نظر رسیده و پاسخگوی نیازهای هر مقطع زمانی تا توسعه کامل و افق نهایی طرح باشد. فرایند ساخت و تکمیل مجموعه در دو مرحله در نظر گرفته شده است که مرحله اول، شامل سه گام بوده و مرحله دوم که در قسمت های مختلف تا افق تحقق طرح تداوم می یابد. در گام اول ، سالن های سه قلو (سه سالن اصلی نمایشگاه)، ورودی، هال اصلی (سالن ملل)، مجموعه اداری و سمینار، میدان اصلی (به عنوان مرکز ثقل مجموعه و بزرگترین میدان پیاده شهر تهران) و مسجد و مجموعه تجاری اطراف آن که به بهره برداری رسید که پاسخگوی نیازهای شهر تهران در این مقطع زمانی خواهد بود و پیش بینی می شود که گام های دوم و سوم نیز تا دوره زمانی به اتمام رسید. سایر بخش های نمایشگاه نیز در مرحله دوم و افق نهایی طرح دیده شده که ساخت و تکمیل آنها در طی یک دوره پنج ساله پیش بینی گردیده است.
بدون دیدگاه